środa, 18 września 2013

Jabłecznikowe love

Jak osłodzić sobie te ostatnie pochmurne i deszczowe dni ??? 
nasz sposób to pyszny jabłecznik z bezą :)
jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.




Co będzie Wam potrzebne by stworzyć te słodkie cudo :



Ciasto kruche:

4 żółtka,
2 szklanki mąki, 
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru pudru,
200g masła,
1 łyżka cukru waniliowego.


beza:

5 białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej


dodatki: 

1,5 kg jabłek 
cynamon,
2 łyżeczki cukru waniliowego

tortownica duża: 29cm.



Wykonanie:
Mąke, proszek, cukier puder, cukier waniliowy mieszamy razem. Dodajemy masło i siekamy nożem tak by się składniki połączyły.Wbijamy żółtko i zagniatamy całość. Ciasto należy odłożyć do zamarażalki na około 30 minut.

Ubijamy białka z cukrem, tak by piana była sztywna, na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i mieszamy.

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier waniliowy i posypujemy cynamonem.

Tortownice smarujemy masłem, ścieramy większą połowe ciasta na tarce o grubych oczkach.
Wykładamy jabłka, a na nie wcześniej ubite białka i ładnie wyrównujemy.
Ścieramy pozostałą część ciasta tak by nie zakrywało całkowicie naszej "bezy".
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 60 minut.
W czasie pieczenia unosi się cudny zapach cynamonu i wanili, który uwielbiamy !
Gdy upłynie już 60 minut, a wierzch będzie rumiany ciast jest gotowe, teraz tylko czekać aż troszke wystygnie i można szamać :)


                            




Życzymy smacznego ! :)


P.s. Ponoć idealnie smakuje z lodami i bitą śmietaną ! :)

10 komentarzy:

  1. Oł maj gad :D ale mi narobiłaś ochoty na szarlotke :(( Na pewno wypróbuję jak tylko będzie wolna chwila- bo przeprowadzka tuż, tuż a rzeczy do pakowania czekają, buu ;(
    A tak na marginesie przeraża mnie tylko fakt, że tych zimnych, ponurych i deszczowych dni będzie coraz więcej i jeśli za każdym razem będę sobie osładzała taki dzień ciastem, do Bożego Narodzenia sama będę wyglądała jak jedna wielka BOMBKA ;))) Ale chyba zaryzykuje...

    Ps.a czy bezę można czymś zastąpić?? bo nie przepadam ;p


    K&N

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam jak znów BOMBKA? jak wszystko z umiarem to dobrze będzie :)
      A z bezy możesz zupełnie zrezygnować :)

      Pozdrawiamy ! :*

      Usuń
  2. oj tak!
    ciepły z lodami i bitą śmietaną będzie smakował wybornie!
    mniam mniaaam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda:)
    Blankowa Matka

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie jak nasza tarta ze sliwkami)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no prawie prawie :) tylko Wasza tarta była bez "bezy" :)

      Usuń
  5. dzięki za przepis, łatwe rozwiązania są najlepsze

    OdpowiedzUsuń